Fant og Ebbie, nytt kurs!!

Fant og Ebbie er nå påmeldt et nytt kurs. Det er et kurs som blir arrangert  av Norsk Freestyleforening, og heter «Heelwork to Music».

Kurset går helga 14 og 15 november og både Fant og Ebbie er påmeldt. Det blir koselig å kunne ha med seg begge to!!

HTM; fri ved fot til musikk, en av disiplinene i freestyle, eller dogdancing, som danskene sier. I Norge kommer HTM å bli innført som egen konkurransegren, og det blir en ganske annerledes gren av freestyle.  Et HTM-program skal koreograferes til fritt valgt musikk, slik som freestyle, men programmet må bestå av 75 % fotarbeid. Det er viktig  å lære  hunden håndtarget, det er et nyttig redskap for å få hunden til å plassere seg i de 10 forskjellige HTM-posisjonene.

Venstre og høyre fot: så vakkert og nært som bare mulig.

Front: Hunden står foran fører med høyre side til og har høyre skulder rett ut for førers høyre kne.

Foran: Hunden står foran fører, i motsatt retning og har venstre skulder rett ut for førers venstre kne.

Bak: Hunden står med siden til fører bak førers rygg, med høyre skulder rett ut for førers venstre knehase.

Behind: Hunden står med siden til fører bak førers rygg, men i motsatt retning, med venstre skulder rett ut for førers venstre knehase.

Høyre: Hunden står ved førers høyre side med høyre skulder ut for førers høyre ben, med hodet i motsatt retning av fører. Hunden skal ha skulderen rett ut for førers høyre ben, og for korrekt posisjon, skal ikke hunden kunne se førers ansikt. Skulderen er rett ut for førers ben, derfor er hundens hode bak fører.

Venstre: samme posisjon, men på førers venstre side. Hunden har venstre skulder rett ut for førerens venstre ben.

Mellom: Dette er posisjonen mellom førerens ben med front samme vei som fører. Hundens skuldre bør være rett ved førerens legger/lår.

Inn: samme posisjon som mellom, men hunden står den andre veien og har sin front i motsatt retning av fører.

Disse HTM-posisjonene skal holdes under all bevegelse, i hvilket som helst tempo uten at hunden hopper og spretter eller krabber sidelengs for å følge med. Hunden skal gå rett og parallelt i samme retning som fører, ikke på to spor i fot, bortsett fra under sidelengs bevegelser. Også avstanden til førers ben skal være den samme gjennom hele programmet, dvs nærmest mulig, men her er det viktig å se på hva hunden vil trives best med før man bestemmer en avstand. Og det bør være flytende, elegante overganger mellom enhver posisjon.

I HTM bruker man freestyletriks for å poengtere noe i musikken, eller som overganger mellom HTM-posisjonene. Akkurat som vi vil bruke HTM-posisjoner som overganger i freestyle. Det er HTM om fører står stille. Hunden bør lære å stå i alle posisjoner. Det er lettere å få flyt med stående hund og overgangene mellom posisjonene blir enklere å få til. Hvis hunden sitter mens fører står, er det likevel HTM.

En gylden regel er; i HTM så er hundens skulder nærmest mulig førers ben. HTM-reglene er inndelt i hovedsekvensene utførelse, vanskelighetsgrad og musikk og fortolkning, (likt med freestylereglene.) I HTM fins også tre klasser.  Det er verdt å vite at når hunden står i front, altså rett foran fører, så er dette freestyle, ikke HTM. Som for freestyle, så gjelder det også i HTM at man skal kunne gjette hvilken låt ekvipasjen går til, bare ved å se ekvipasjen i programmet, uten å høre musikken! Det er altså ikke bra nok bare å gå i takt.

Utdrag fra bloggen til Merete Andersen, www.kreativtrening.blogspot.com

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

5 kommentarer om “Fant og Ebbie, nytt kurs!!”

 1. Hihi, Birgitta. Oppvisning skal bli!!! Regner med at det blir i garasjen på Granfos en mørk og hustrig høstkveld! 🙂

  Karoline: Jeg regner med at du har mulighet til å være med??? Vi hadde det jo så koselig på båndtrening/innkallingskurset i marsj. Ebbie hadde elsket det! (jeg også).

 2. Ja jeg blir gjerne med jeg!! Bare gi meg datoene, så jeg får skrevet det ned!! 😉 😀 ❤

  Nå må jeg legge meg, så jeg kommer meg på jobb imorgen.. Håper formen er bedre! Fikk sett en bra episode med mord, som jeg ikke har sett før… 🙂

  Nattaklemmer ❤

 3. 14. og 15. november. Herved er du påmeldt!
  God bedring! Vi sees på jobb i morgen. Jeg har også endel jeg må ha gjort før jeg og Ebbe-Lure skal på kurs ei uke!

  God natt herfra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.