Børsting, tur og dør-trening.

Dagen startet seint i dag. Jeg har snille hunder som ikke gjør mine til å stå opp, før jeg gjør det. Hver morgen må Fant og Ebbie ha en lekestund, før de blir med meg inn på badet. Der sovner de igjen, til jeg er ferdig.

Etter ønske fra Martine, har vi nå funnet ut at Fant skal la pelsen sin gro, slik at neste gang han skal klippe seg, blir det ordentlig cocker-klipp på han. Da har Martine fått beskjed om at hun må ta del i børstingen hans, ellers blir det bare tugger over hele den vesle kroppen hans.

DSC_0003

Martine og jeg  tok med oss F og E en tur til Skytterkollen på miljøtreningstur. Det er bare helt utrolig hvordan folk går tur her i helgene. Jeg pleier aldri å gå i skogen da, for makan til køgåing skal man lete lenge etter. Mange er veldig blide og hilser (vanlig høflighet på tur, spør du meg), mens noen er mindre blide og ser nesten ut som om de skal sparke til hundene. Jeg og Martine passet på at Fant og Ebbie  gikk fint når vi møtte store og små, men Fant bjeffet en gang på ei dame med en unge. Hun var så redd når hun møtte oss, at hun viftet med armene og ropte ut. Ikke rart at Fant bjefet da, men Ebbie satt fint inntil meg. Ikke greit å være redd, heller! Det er fortsatt båndtvang, men noen slapp hundene sine allikevel.

DSC_0022

Ebbie fikk springe litt der vi hadde god sikt og hvor vi så at det ikke kom noen, og det elsket hun. Hun sprang som en liten gaselle, fram og tilbake, apporterte  baller og kastet seg inn i utgangsstilling.

Vi trente også på å sitte i ro. Ebbie klarte det bra, hun satt og lå omhverandre. Fant satt seg fint han også, men det er vanskeligere for han å holde roen lenge. Fugler kvitret og fløy rundt han, men han klarte å spise både frolic og noen pølsebiter. Vi tok en liten ro-trening til, og slappet litt av med medbrakt saft.

DSC_0007

Vel hjemme fikk de et griseøre hver, før de la seg fint ned og sov en god stund.

 Jeg har latt det gli ut litt når det ringer på døra her hjemme. Det er mange som går rundt og ringer på døra hos oss, og det er ikke like morsomt med to hunder som hopper og spretter og som må holdes når jeg står og snakker med dem som står på trappa. Marko var veldig flink til å sitte stille og bare snike seg litt fram og stå bak meg, Fant gjorde vel egentlig også det.

I det siste har det liksom sklidd ut litt. Ebbie hopper og spretter og da gjør Fant det samme. Fant er litt redd og kan begynne å bjeffe, mens Ebbie aller helst vil helt ut av døra for å hilse på. Merkelig nok er det alltid jeg som må gå å åpne opp når det er noen som ringer på, og det å trene samtidig har ikke vært like enkelt.

2 tiltak blir nå satt ut i livet.

 1. Ringer det på, skal noen av de andre som er hjemme lukke opp og ta imot de som kommer på besøk. Imens skal  jeg trene » sitt/bli»  med Fant og Ebbie. De skal sitte på teppet i gangen, mens folk kommer inn, eller bare står ute på trappa og prater. Selgere, feks.
 2. Jeg legger inn noen treningsøkter mens en av de andre som er hjemme ringer på.

I kveld gjennomførte jeg tiltak nr. 2. Martine ringte på døra, hundene sprang ivrige ut i gangen og sprang bort til døra. Jeg gikk bak dem, fikk dem på teppet, kommanderte «sitt/bli» og gikk for å åpne døra. Fant kom snikende etter meg. Tilbake igjen med han og ned i en «sitt». Ebbie hadde reist seg opp, også hun måtte sette seg igjen. Jeg gikk tilbake for å åpne, pratet litt med den usynlige gjesten, hundene satt fint, jeg gikk tilbake og belønnet.

DSC_0002

Vi gikk inn i stua igjen og jeg satte meg med avisa i sofaen. Etter 30 sekunder ringte Martine på en gang til. Vi gjentok denne prosedyra 5 ganger. Siste gangen sprang de ikke helt til døra, men stoppet på teppe og satte seg raskt. Fant uten kommando mens Ebbie måtte kommanderes. Nå satt de lenge mens jeg sto i døra. Jeg lukket døra, tok den opp igjen og ba Martine komme inn. Det vanskelige nå var at de måtte sitte til jeg ga dem frisignalet, særlig fordi det var Martine som kom inn. Belønningen for å sitte og vente på «fri», var å få hilse på Martine. Det er viktig å gi dem frisignal, slik at de vet at de skal sitte helt til de får annen beskjed. Jeg vil ikke ha hunder som hele tiden prøver å gå ut av posisjon selv. Det er jeg som bestemmer når de har lov til å hilse på gjestene, eller gjøre noe annet som jeg gir dem beskjed om.

Dette skal vi gjenta flere ganger, slik at det blir skikkelig innarbeidet.

Det er tre positive effekter av denne treningen.

 • Godt for Fant som er litt engstelig for fremmede. Nå vet han hva han skal gjøre, og det roer han ned.
 • Fint for Ebbie å lære at ikke alle mennesker skal hilses på
 • og veldig behagelig for meg som kan prate uten å ha to hunder som må holdes.

UTEN TRENING, INGEN FREMGANG!!

6 svar til “Børsting, tur og dør-trening.”

 1. Så flinke dere har vært med «sitte pent når noen ringer på»-trening! Skjønner godt at sosiale Ebbie er veldig lett i rumpa, men det er bare å være konsekvent det så skjønner hun nok snart at det lønner seg å sitte pent og vente 🙂

  Berit

 2. Nyttig! Godt for hundene å ha ett «oppdrag», og dere er jo så flinke!
  Jeg må jammen skjerpe meg og huske å gi Nalle en jobb når vi møter biler på vegen ‘vår’ – da glemmer han å bjeffe;) Tenk at det kan være så lett å snu en uvane…

 3. Ebbie er lett å trene med vet du, Berit. Hun gjør snart det hun får beskjed om!

  Alternativ atferd, Nøve, istedet for den negative. Helt riktig!!Det er viktig å gi hundene en annen oppgave som er uforenelig med den vi ikke liker. Etter et «nei», skal det alltid følge en ny kommando.
  Vi må finne ut hvordan vi vil at hunden skal oppføre seg i de forskjellige situasjonene, deretter legger vi en plan og tilslutt trener vi i de settingene.
  🙂 🙂

 4. Haha, La Pomp har tunga ut på alle bildene… 😉 Hihi!!

  Så koselig tur dere hadde! Dumt at jeg ikke kunne være med, men neste gang skal jeg det! 😀 Og da skal snusken og jeg kose oss i skogen, og løpe litt og leke… 😉

  Flinke dere er til å trene! Når du skrev dette med at Marko satt pent, og lurte seg litt frem bak deg, så så jeg det for meg! Gode gutten vår han!! ❤

  Klemmer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.