Fiiine Fanterampen min!!

 

DSC_0035

DSC_0037

DSC_0002

Fanterampen min,  Fantepøbelen, kosegutten, hjertebarnet mitt,  gleden min og min største bekymring her i livet. Ja, kjært barn har mange navn!

Fant har dessverre noen egenskaper jeg ikke liker at en hund skal ha.

Han er en liten «vokter». Dvs at han passer på at ingen får ta ressursene hans. Det kan være veska mi,  maten min, bilen og buret hans,  ryggsekken min når vi er ute på tur og klærne mine. Han vokter både på mennesker og andre hunder, det kommer ann på situasjonen.  Jeg kan derfor ikke ha bildøra opp når jeg har kurs. Kommer det mennesker eller hunder forbi bilen da, og han ser dem, bråker han helt forferdelig. Han vil ikke bite eller angripe dem som kommer i nærheten (selv om mange tror det), han vil bare jage dem som kommer  for å passe på alle leker etc som er i nærheten.

Han er en skikkelig jakthund, og hyler hver gang han ser duer eller  fugler som han gjerne skulle ha jaktet på. Det er ikke like morsomt når vi går tur i nærområdet og det er en due i  en hage. Da høres det nesten ut som om han blir mishandlet!

Han er redd for mennesker han ikke kjenner. Da bjeffer han veldig, springer mot dem og prøver å jage dem. Det er ganske ubehagelig for de som kommer på besøk, og også for meg. Jeg har trent og trent, og trener den dag i dag, og litt bedre er det blitt. Han har aldri bitt noen og kommer heller aldri til å gjøre det.  Det ligger ikke for han, men han kan jo skremme vettet av folk som ikke er vandt til hunder feks.

Han er redd for barn som vifter med armer og går langs gjerdet hjemme. Det er ikke så rart, når unger skriker og hyler og bøyer seg over han og tar etter han. Da bjeffer han for å skremme dem bort!

Jeg kan ikke slippe ham  der vi kan møte mennesker eller hunder. Han kommer ikke på innkalling (gjett om vi har trent) og springer mot dem for igjen å skremme dem bort. Han kan knurre på mennesker som har han-hunder og som vil hilse på han, og han går generelt fort opp i stress.

Er vi ute på tur og skal ta en liten rast, har han alltdi vært veldig pipete og urolig. Det er kjedelig å sitte stille, må vite. Men nå er han blitt mye bedre til det, heldigvis. Han kan sitte lenge sammen med meg, mellom beina mine og roer seg veldig bra. Han passer allikevel  på at ingen hunder får gå bort til oss og ryggsekken. Da bjeffer han og utagerer. Da hender det at jeg må legge ryggsekken langt unna oss, eller henge den opp i et tre.

Det er vondt å se at han skjelver når han er sliten og Ebbie eller noen andre vil bort til han. At han blir engstelig når det skjer noe som han ikke helt skjønner, og at han utagerer for å skremme bort det han synes er skremmende.

Nå kan vi gå forbi barnevogner, syklister, hester og mennesker uten at han utagerer. Det har vi  trent  masse på. Vi har reist rundt og trent : Bekkestua, Sandvika, Kalvøya, Kjelsås, Teknisk Museum, Øvrevoll og Stabekk er noen av de stedene vi har trent på.

Jeg ble også veldig lei meg da jeg oppdaget at han ikke kunne brukes som «visningshund» på kurs. Konsentrasjon hans er veldig dårlig,  han har helt andre prioriteringer enn meg og er ikke interessert i hverken godbiter eller lekebelønning.  Da er det ikke enkelt, og treningen blir ikke så morsom som den den kunne være.

Jeg synes det er synd at han ikke får vist hva han er god til. Fant  kan så utrolig mye, både lydighet og freestyle, men situasjonene som han kunne vist det i, er dessverre ikke optimale for gutten min. Jeg elsker å trene med Fant og blir glad hver gang vi klarer å få til en ny øvelse!

Men: han har aldri sloss med hunder vi har møtt. Han er en skikkelig kosegris med dem han er glad i, han er flink til å trene der det ikke er fugler (i haller, inne i huset vårt, garasjeanlegg osv.) . Han er flink til å trene freestyle. Han var jo hunden jeg tok freestyleinstruktørutdannelsen min med. Da trente vi ute på et jorde.

Han sover rolig hele natta, han slapper veldig godt av hjemme, han er heelt rolig i bilen, Han spiser maten sin og elsker å gå på tur. Han er en flink fuglehund og blir aldri borte for meg på tur i skogen. Her er han i sitt rette element, og smiler med hele den vesle kroppen sin.  Han roer seg veldig bra med Martine, som passer han når jeg ikke er hjemme. Han er veldig glad i Ebbe-lure-mor og de har det veldig koselig sammen.

Bestevennen min, som varmer meg om natta, som susser meg «god morgen» hver dag,  og som jeg kan klappe på og stryke når jeg våkner om natta! Min trøst og min glede!!

Vesle hjertebarnet mitt, som jeg har brukt såå masse tid på, trent med, gledet meg over og bekymret meg over, har også livets rett.

Noen ganger har jeg hatt lyst til å gi opp, men så har jeg sett på vesle rampen min, det vesle ansiktet hans og den vesle, myke kroppen.  Jeg har selv valgt Fanten min, tatt han inn i familien vår og jeg skylder han å prøve å lære han hvordan menneskeverdenen er! Fant kan jo ikke noe for at han ble satt til verden, men jammen er jeg glad for at nettopp HAN kom til oss!  Kjære Fanten min, du gode gutten min!! Jeg er kjempeglad i deg, lille venn!

TAKK FANTERAMPEN MIN , FOR AT DU ER TIL, AT DU ER DU OG FOR AT JEG LÆRER SÅ MASSE OM HUND OG ATFERD, HVER DAG!!! DU HAR EN HELT SPESIELL PLASS I HJERTET MITT!

 

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

4 kommentarer om “Fiiine Fanterampen min!!”

  1. Nå ble jeg rørt mamma! Av alt du skrev og spesielt det siste… ❤
    Fant er verdens snilleste og søteste hund! ❤ Men å si at han spiser, det har ikke jeg opplevd når jeg passet han den ene gangen… 😛 Hihi!

    Nydelige bilder av han her! 🙂

    Klem

  2. Så vakkert skrevet Hilde. Jeg ble veldig rørt jeg nå. Vet du hva? Ingen i hele verden kunne gitt lille Fant et bedre hjem enn deg. Dere er heldige som har hverandre! Det var kanskje en mening med at akkurat Fant skulle komme til akkurat deg?!

    En stor nuss på nesa til både Fant og Ebbie fra Milli-mor og meg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.