Sinna-Hilde!!!

Ja, tenk det! I dag fikk jeg et nytt kallenavn, nemlig «sinna-Hilde». Det skjedde på tur i dag, og historien er som følger.

Jeg gikk på «miljøtreningstur» med Fant og Ebbie på Nadderud i dag. Vi skulle gå en tur blandt skolebarn, gå på fortau blandt mennesker, trene litt lydighet på ei løkke ved Nadderudhallen, trene på å ikke hilse på andre hunder men gå rolig forbi. Jadda…… Planene var klare, og vi gikk glade og fornøyde ut, i et deilig høstvær og Fant og Ebbie var glade, rolige og ivrige.

Vi gikk forbi Nadderudhallen hvor det gikk unger og voksne ut og inn, vi gikk forbi unger som hadde friminutt,

DSC00171

forbi folk som gikk tett på oss på fortauet og vi var på vei tilbake til bilen, etter gode opplevelser. Vi møtte et par hunder i bånd, og Fant og Ebbie var kjempeflinke, begge to.

– og nå begynner egentlig historien jeg vil fortelle.

Før vi skulle gå til bilen, ville jeg trene litt på en grønn slette, samme sted som vi trente lørdag. Lørdag kom det ei dame gående med to hunder, ei golden tispe og en stor flat han-hund. Hun lot dem springe rett inn i «gruppa vår», og de forstyrret all trening. Vi bare rista på hodet av henne, og lot henne virre rundt for å få orden på disse to hundene.

I dag så jeg henne igjen da jeg gikk på denne løkka. Hun kom gående med begge sine hunder løse. Jeg hadde Fant og Ebbie i bånd. Fant, fordi det ikke er så langt til veien og bilene, og det er fugler der som han springer etter. Da vet jeg at han (antageligvis) ikke vil komme på innkalling. Ebbie hadde på seg sele og båndet hengende etter seg. Hun er antageligvis på vei inn i ny løpetid, og har nok begynt å lukte godt. Bare spør Pomsen!

Jeg snudde meg fra damen med hundene og gikk bort fra dem. Etter noen sekunder kommer disse to hundene løpende i full fart mot oss. Han-hunden kaster seg over Ebbie mens tispa henger seg på Fant. Jeg prøvde etter beste evne å jage dem bort, jeg gikk fram og tilbake, dyttet på dem og tilslutt snudde jeg meg og ropte til eieren: «kan du kalle på hundene dine»? Det kunne hun jo ikke, men noe hun derimot kunne, var å gå saakte og rolig mot oss. Jeg ropte en gang til, uten respons. Nå begynte Ebbie å bli redd, og dermed sprang hun avgårde, med halen under magen rett mot den trafikerte veien. Hun kom ikke på innkalling, og jeg begynte å bli kjemperedd for at hun i redsel skulle springe ut på veien og bli borte.

Jeg dro med meg Fant, den andre hunden hang seg på og sammen sprang  vi etter Ebbie. Nå ble jeg enda mere irritert på damen, og ba henne :» kan du for svarte hente hundene dine?. Ebbie har løpetid». Jeg tenkte det kanskje ville sette fart i henne. Nå hadde Ebbie stoppet opp like ved veien, mens han-hunden hang på henne og jeg var ganske nærme henne. Så spør damen: «Hvem er det som har løpetid?» . Hæææ,  skjønte hun ikke at det var den hunden som han-hunden hennes sprang etter og jaget vilt som var tispa?  Dama bare sto der hun og smilte til meg?! Jeg fikk til slutt tak i redde Ebbie-mor, pulsen min slo hardt og jeg  var rasende på denne damen. Hun klarte så vidt å ta tak i halsbåndene til hundene sine som nå omtrent sto oppå oss. Så presterer hun å SMILE til meg, og så sier hun: «det var godt det ikke skjedde noe med hun som hadde løpetid, da. Hvilken vei skal du gå?». Jeg svarte bare: E ska`heimat, e.» Så sier hun med en blideste stemma si: «hvilken vei er det da? Da kan jo jeg gå en annen  vei:» DA var jeg så irritert på denne dama, at jeg bare så på henne, og så sa jeg: «drit og dra», til henne!!! Jeg tok med meg Fant og Ebbie, satt dem i bilen og reiste hjem. Jeg var så opprørt at jeg måtte ringe Karoline og Birgitta for å få ut litt frustrasjon. Takk til begge som lot meg få ut aggresjonen/irritasjonen min.

Det er greit at det ikke er båndtvang og at hundene kan gå løse, springe og kose seg. Det gjør Fant og Ebbie også det. Men så står det også i Hundeloven: » hundeeier skal ha kontroll på hunden sin, og ikke la dem være til sjenanse for andre». (Tror det er omtrent slik det står . Kanskje noen andre vet det?). Her hadde hundeeier IKKE kontroll og jeg synes nok at de var til ganske stor sjenanse for meg, Fant og Ebbie. Med veien så nærme, kunne det jo ha blitt et tragisk utfall.

Hva med å respektere at det ikke alltid passer at hunder skal hilse på hverandre? Noen tror at vi holder hundene våre i bånd fordi de er morske. Det kan være mange grunner til at vi har hundene våre i bånd, og det er ikke alltid like morsomt at disse «snille» hundene bare skal hilse på. «Er hunden din aggressiv, siden du har den i bånd?» Det er det faktisk mange som tror.

Jeg vil selv bestemme hvem Fant og Ebbie skal hilse på og når det skal skje. De skal få hilse når jeg gir dem tillatelse til det, og slippe å bli overfalt av andre hunder, fordi eierne ikke har kontroll over hundene sine.  Fant og Ebbie skal også lære seg til å møte andre hunder på tur, uten at det betyr at de alltid skal leke med dem

Det var dagens lille utblåsing og tale. Puh, det gjorde jammen godt!!

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

5 kommentarer om “Sinna-Hilde!!!”

 1. Ja denne dumme dama har vi snakket endel om idag… At det går an, Argh!! Blir så sinna! Håper hun har lært noe idag… Sove godt! Nattakjakji ❤

 2. Okei Hilde,- da skjønner vi sinnet ditt 😉
  Dessverre er det noen sånne aper innimelliom, som mangler totalt evnen til å tolke situasjoner. Håpløst!Jammen godt det gikk bra med Ebbie! Snakkes 🙂

 3. Å fysj a meg så mange slike dumminger det finns her i verden.
  Du sa ihvertfall ikke for mye til dama… men så bra at du sa det på halling,da 😉

 4. Det verste med hele situasjone er vel det at det sitter ei halvsur kjerring på jobben sin i dag og forteller om det sure hysteriske kvinnemenneske hun traff i går!..Det er en urettferdig verden..ikke få ganger en må bite seg i leppen for å ikke komme med stor utbrudd!!!
  Stakkars Ebbie som ble redd for hannhunden, godt hun ikke løp på veien.huff!

 5. Enkelte mennesker er bare fullstendig bortreist!!! Jeg skjønner så utrolig godt sinnet ditt Hilde, og det var HELT BERETTIGET!!!!! Av respekt for andre (både folk og dyr) er det kjempeviktig å ha kontroll på hunden(e) sine. Det du opplevde i dag gjør meg kjempesinna – (kjenner faktisk at jeg blir litt forbanna nå;o)

  Jeg håper inderlig at Ebbie kom seg over sjokket og at Fant ikke bærer preg av det han heller, han er jo ikke noe glad i sånn «overfallshilsing».

  Jeg synes det var godt at «Sinna-Hilde» kom på banen i går kveld!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.