Grunnferdigheter, delmoment og ferdig øvelse.

Når jeg trener lydighet, trener jeg etter et fast mønster. Fant og jeg gikk på en ettårig  KLIKKERTRENERUTDANNELSE sammen, og Ebbie og jeg gikk på GRUNNFERDIGHETSKURS  nå i vår. Vi gikk ikke hele kurset, fordi jeg hadde kurs på Nes og derfor fikk jeg ikke anledning til å delta på alle treningskveldene. Dette var kurs i regi av hundeskolen Canis, og de har utarbeidet et skjema som de kaller grunnferdighetsskjema  (G.F.).

Jeg tenkte at jeg skulle fortelle litt om hvordan jeg legger opp treningen min med Fant og Ebbie.

Jeg begynner alltid med å trene inn en grunnferdighet. En G.F  er en nyttig atferd som jeg senere skal bruke i en ferdig øvelse. En grunnferdighet kan sammenlignes med bokstavene i alfabetet, og i henhold til canis sitt skjema, er det 19 stk av disse. 

Her kan du se skjemaet til Fant. Ebbie har sitt eget. Jeg krysser ut etterhvert som treningen går framover. Det er kjempeviktig å være strukturert i treningen, og dette skjemaet hjelper meg med å planlegge treningsøktene.

 Når jeg har lært Fant og Ebbie G.F.  setter jeg dem sammen til delmoment. Et delmoment er igjen en avgrenset del av en ferdig øvelse. De er omtrent som et ord å regne. Delmomentene setter jeg deretter sammen til en hel øvelse, som jeg da tenker meg som en setning.

GRUNNFERDIGHETER: bokstaver

MOMENT: ord

ØVELSER: moment satt sammen til hel øvelse, ord + ord = setning.

Kanskje jeg ikke klarte å forklare det helt, men slik er det nå ihvertfall.

Jeg trener altså utifra et skjema med 19 grunnferdigheter, og det finnes forskjellige kriterier innen disse også.

 

Skal jeg feks trene «Kontakt» som er en grunnferdighet, trener jeg på:

 • Kontakt stående foran fører
 • Kontakt under baklengs marsj
 • Kontakt sittende i utgangsstilling
 • kontakt med forstyrrelser

 Skal jeg trene på grunnferdigheten «sitt», trener jeg den inn slik:

 • Sitt fra stående foran fører
 • Sitt under marsj baklengs
 • sitt opp, fra foran meg. hunden må altså dekke først
 • sitt opp i utgangsstilling. hunden ligger altså i dekk først
 • sitt på avstand.

Når jeg føler at disse sitter godt, begynner jeg å kjede dem sammen til moment.

Øvelsen «INNKALLING FRA SITT» som inngår i lydighetsklasse 1, består av disse delmomentene:

 • Bli sittende
 • springe i stor fart mot fører
 • Sette seg i utgangsstilling

 I disse delmomentene inngår G.F.

 • Fokus
 • utgangsstilling
 • bakpartskontroll
 • bli sittende
 • galoppere mot fører

Slik tenker jeg når jeg trener Ebbie til lydighetskonkurranse. Først trener jeg altså inn grunnferdighetene, som er basiskunnskapene, deretter deler vi øvelsen opp i delmoment (som består av G.F.) og tilslutt setter jeg sammen momentene til hele øvelser.

Det er også lettere for meg å se hvilken del av en ferdig øvelse jeg trenger å trene mere på, hvis øvelsene ikke sitter slik den skal.

 Vanskelig, nei bare kjempemorsomt! De G.F. vi trener på nå, er

 • sitt opp foran meg, fra dekk. Her dekker Fant og Ebbie frivlllig, før de  venter på kommando fra meg til å sette seg opp. Det går bedre og bedre.
 • sitt opp i utgangsstilling. Her starter jeg med hundene i dekk ved min venstre side. Det går bra.
 • i tillegg har jeg lagt til en annen G.F, nemlig «Hold fast i utgangsstilling – 10 sekunder». Den skal jeg begynne med i morgen.

Det ble kanskje et kjedelig og tørt innlegg, men det viser kanskje at det ligger mye trening og planlegging bak en lydig(hets)hund. Men morsomt – det er det jammen.

Et bilde til slutt, da. Fant og Ebbie leker med skjerfet som ligger på kista i gangen.

 

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

6 kommentarer om “Grunnferdigheter, delmoment og ferdig øvelse.”

 1. Det skjema var kjekt. Prøver å trene med Roxie for ho liker veldig godt å ha noe å gjøre. For hvis ikke så går ho mye med nesa ned i bakken når vi går tur. Tar bestandig ei lita økt med trening når vi kommer fra tur. Noen ganger så har vi gjort det føre vi går tur. Tror nesten det er bedre for det virker som hun er mer oppvakt da.
  Ha en fin dag og uke!!

 2. IKKE, IKKE, IKKE kjedelig og tørt innlegg!!! Veldig interessant og lærerikt!!! Nå skal jeg hjem å trene litt etterpå, så inspirerende var det også Hilde:o)))

 3. Det skjema synes jeg også var kjekt. Kan jo lage mitt eget om hva jeg vil trene med Charlie, om det så er bare å «sitte bamse». Da er det lettere å huske ting en vil trene på også. Kjempesmart, Hilde. Takk for dette innlegget!!!

  Herlig bildet til slutt!

  Klem Nina og Charlie

 4. Du er så flink, og får alt til å høres kjempemoro ut!
  Jeg blir skikkelig inspirert, men så dabber det etter noen dager…
  Men, men, gjort er gjort – og det er da bedre enn ingenting 😉 (mitt motto)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.