Tre akters lydighetstrening!

Det har ikke vært så altfor kaldt i dag, men vi har ikke gått på tur fordet. Jeg har slappet av, luftet hunder i hagen, lest litt og sett på sport på tv. Det betyr at jeg har hatt en super dag. Når i tillegg kjæresten til Martine laget middag til oss i kveld, skjønner dere at jeg har hatt en fin søndag.

I tillegg til alt dette, har jeg også hatt tre økter med lydighetstrening inne. Jeg har jo laget planer for treningen, og jeg er flink (synes jeg ihvertfall) og holder meg til denne. Jeg merker framgangen som Fant og Ebbie har, og det er morsomt. I dag måtte jeg også tenke på å heve kriteriene for både Fant og Ebbie og det er litt utfordrende for meg, også.

Når jeg har trent på «STÅ» i dag, har jeg i tillegg belønnet kun de beste og fineste utgangsstillingene, slik fikk Ebbie en bekreftelse på hvordan jeg vil at de skal se ut.

Den av hundene som ikke trente, lå i buret og så på, ble belønnet innimellom og det var faktisk ganske så lurt å gjøre det slik. Det var lettere for meg å trene, fordi den ventende hunden ikke «feilet» så masse (dvs. kom ut av buret og forstyrret oss),

Både Fant og Ebbie trente på:

 • FRIVILLIG STÅ foran meg. Ebbie sto veldig sikkert, flyttet ikke beina og sto fint til jeg hadde belønnet henne. Det er viktig (synes jeg) at belønningen også kommer i riktig posisjon, jeg vil ikke at de skal komme mot meg for å hente belønningen. Fant hadde et par bevegelser med beina, men fikk ikke klikk/belønning før de sto helt stille.
 • FRIVILLIG STÅ under baklengs marsj: Begge stoppet fint opp, jeg kunne gå noen skritt før jeg gikk tilbake for klikk/belønning. Jeg repeterte noen ganger uten kommando, før jeg kjørte noen repetisjoner hvor jeg satt på kommandoen «stå» når de stoppet frivillig og de sto bom stille.
 • Stå på kommando når de gikk fot: først ble de belønnet for noen frivillige «stå» , deretter satte jeg på kommando når de stoppet og så gikk jeg litt videre. Jeg gikk tilbake der de sto, klikket/belønnet dem.

Dette trente jeg på i to økter, med et par timers mellomrom. Den tredje økta måtte jeg tenke på å komme meg litt videre. Da trente jeg slik:

 •  «Stå under marsj», som er en øvelse i Lydighetsklasse 1. Ebbie satt i utgangsstilling, vi gikk noen meter mens Ebbie gikk fri ved fot. Jeg kommanderte «stå», tok et ørlite sekund opphold (da stoppet Ebbie flott) før jeg gikk videre. Jeg gikk noen meter, før jeg snudde – deretter gikk jeg tilbake, stilte meg ved siden av Ebbie, klikket og belønna veldig bra. Jeg la vekt på at Ebbie stoppet brått og sto stille mens jeg gikk ifra, og at hun sto (ikke satte seg) da jeg kom tilbake. Hun skal sette seg i u.s. på min kommando etterhvert, men jeg vil ikke at hun skal ha det i hodet nå. Det er nemlig en dommer som skal gi meg beskjed når Ebbie skal sette seg i utgangsstilling. Det blir neste kriterie i denne øvelsen, altså å stå og vente på kommandoen for å sette seg. Fant klarte seg også veldig bra. De fikk en pipeball begge to, da vi var ferdig med treningen.
 • Vi trente også litt på å rydde leker. Her hevet jeg ikke kriteriene i det hele tatt. Jeg lot dem bruke samme kurven og løsbittet som vanlig, men vi hadde det veldig morsomt mens vi drev på. Det var veldig forsterkende for meg at både Fant og Ebbie var flinke og at de lyktes med dette. Kriteriehevingen her, blir å bruke andre gjenstander å rydde og å bruke en annen kurv å legge gjenstandene i. Det å trene på andre gjenstander kommer også til nytte når vi skal ut og trene feltsøk.

Det er altså viktig å dele øvelsen opp i moment, bruke litt tid på disse før hele øvelsen skal fungere. Det neste blir nå å generalisere treningen, dvs å trene på mange forskjellige plasser, med både hunder og mennesker som forstyrrer oss. Det blir nok en utfordring, kan jeg tenke meg.

 Yeah, en herlig treningsdag – jeg er veldig fornøyd. Det blir ikke kveldsmat på «ungene» i kveld, nei. Jeg fikk også krysset av fremskrittene til både Fant og Ebbie på skjemaet mitt. Det viser at vi er på rett vei.

Nå gleder jeg meg til teorikveld på konkurranselydighetskurset tirsdag kveld, og så tre timers praktisk trening med Ebbie onsdag kveld. Skulle bare ønske at Fant også kunne være med. Dette ligger nok dessverre ikke for han. Vi får heller ta oss en deilig, fartsfylt skitur eller en liten fuglejakt i Maridalen, vi to!! Det er deilig, det også.

JEG ØNSKER DERE ALLE EI RIKTG GOD UKE!! 

6 tanker på “Tre akters lydighetstrening!

 1. Du er sååå flink til å trene mamma! 😀
  Jeg fant dyrekommunikasjons boka di når jeg ryddet i det nye nattbordet mitt igår. Skal lese videre i den nå fremover, så du får den igjen da. Også fant jeg noen hundebøker, en som jeg fikk av Marko og deg i julegave i 2006. Med en koselig hilsen inni… ❤ 😀

  Lykke til med kurset, høres spennende ut! 😀
  Kjakji

 2. Hei, ser ut som vi har trent på litt av det samme idag =)
  Det er så moro å trene med voffsene!
  Også lurer jeg på om det er boka til Amalie Kinkade som nevnes over her, den har isåfall jeg også lest. Syntes den var bra!
  Marie :o)

 3. Jeg gir meg over…
  Dere er kjempeflinke til å trene, men det at du i tillegg setter deg ned og beskriver treningen så detaljert – det er jo innmari inspirerende for oss som trener litt nå og da.
  Du har all verdens grunn til å være fornøyd 🙂
  Hundene dine også, men de tar det vel som en selvfølge 😉
  Lykke til med kurset!

 4. Marie & Ellie: Akkurat nå er det boka til Sissel Grana jeg leser. Men jeg har boka til Amalie Kinkade, den ligger klar til å leses etter Sissel Grana sin.. 😉 Var på kurs med henne, veldig spennende! Fikk snakket med hunden og katten hennes, en morsomt opplevelse! 😉

 5. Det er moro å følge med på hvordan dere trener. Det er inpirerende, som Nøve sier. Hilde, du beskriver alt så godt at det er lett å stjele noen tips.

  Lykke til på kurs i morgen!

  Klem fra Charlie og meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.