Trening, Teknisk Museum og valpebesøk!!

I dag fant jeg ut at jeg skulle trene på å gå fint i bånd med Fant og Ebbie. I hele vinter har jeg latt Fant gå på tur i sele og flexibånd og dratt hit og dit, mens Ebbie noen ganger har gått løs med båndet etter seg og andre ganger gått i bånd. Det er ikke like enkelt å gå med dem på denne måten, hvis vi skal gå der det er mange mennesker, feks. Det er viktig at de kan gå fint ved venstre side og ikke dra meg avgårde. Når vi er på miljøtrening på Bekkestua/Sandvika feks., må de jo kunne gå fint sammen med meg.

KRITERIENE MINE FOR Å GÅ FINT I BÅND:

 • Båndet skal være slakt, og de skal holde seg på min venstre side.
 • Fant og Ebbie skal gå i et greit tempo, sik at jeg ikke blir dratt overende.
 • De skal få stoppe og snuse, men gå videre på min kommando.
 • De får ikke dra mot andre hunder eller mennesker, men gå fint forbi.

Båndet skal være slakt når vi går og de skal holde seg på venstre side:

I dag hadde begge to på seg halsbånd og jeg brukte leiebåndene deres på ca 2,5 meter. Jeg får lettere kontroll på F og E med dette «utstyret». Jeg brukte både kropp og venstre hånd for å stoppe dem når de ville gå over på høyre side av meg og når de dro avgårde som bare det. Jeg stoppet opp og rygga når de dro, og gikk bare videre når de kom mot meg og tok kontakt. Etter litt terping på dette, forbi Teknisk Museum og Kjelsås Skole, gikk det faktisk mye bedre. Jeg har brukt «gå fint» kommando før NÅR de går der jeg vil, og denne la jeg inn hver gang de gikk med slakt bånd. Altså IKKE når hundene dro i båndet. Under innlæring setter jeg på kommando når hundene gjør jobben slik jeg vil, og når hundene kan kommanoden, kan jeg begynne å bruke den bevisst.

Vi skal gå i et greit tempo for alle sammen:

Det er litt behagelig å ikke bli dratt avgårde og overende når jeg går turer med mine små, og det skal også være i et tempo som passer oss alle. Heldigvis går F, E og jeg ganske fort og det gjør det litt lettere. Vi «durer» avgårde, F med raske små skritt, Ebbie med litt lengre skritt.

Snusing hører med, men ikke såå ofte som Fant ønsker (hver meter nesten) og de skal gå videre når jeg ber om det:

Javisst skal det snuses og luktes på tur, men Fant skal aller helst stoppe overalt og snuse LENGE. Det kan jo bli litt kjedelig og det blir dårlig framdrift på den måten. Jeg har trent på noe jeg kaller: 1-2-3 regelen. Den går enkelt ut på at når de har snust nok, begynner jeg å telle, og når jeg kommer til 3, går jeg bare videre og de må gå videre med meg. Jeg sier noen ganger  «nå går vi», og det blir også et signal til at de må gjøre seg ferdige med snusingen.

Å gå fint forbi andre hunder og mennesker, syklister, unger etc:

Dette er ikke like enkelt, ihvertfall når det gjelder andre hunder. Noen hunder er verre å gå forbi enn andre, selvsagt, og det trengs å trenes på. Mennesker går veldig bra nå, likeså unger og syklister. Dette har Fant og jeg trent masse på før. Ebbie ville jo bort til alle før, nå er hun bare nysgjerring og lar seg lett lede med videre. Det er litt verre for henne når det gjelder unger som bråker litt, da stopper hun opp litt for å sjekke hva det er for noe.

Når det gjelder andre hunder, kan jeg godt se hvem de vil gå fint forbi og hvem som det kan bli litt bråk med. Jeg passer på at avstanden er stor (der det går ann), jeg går aldri rett mot dem, det er truende (siden til er dempende for begge parter) og jeg går gjerne og roser og prater med dem. Noen ganger kan jeg gå litt med en goddis i hånda, andre ganger kan jeg belønne dem etter passering. Det viktigste er ihvertfall at de ikke bråker, for det blir jo læring det også. Hvordan jeg får dem til å gå fint forbi andre hunder, synes jeg ikke er så viktig, bare de klarer det. For hver gang det går bra, vil dette bli atferden de med tid og stunder vil velge å benytte seg av. (Forhåpentligvis). Den fører jo til noe positivt!

Noen ganger ber jeg dem også sette seg, jeg prater/belønner og går videre når den andre hunden er passert. Jeg trener derfor masse sitt/bli på alle turene mine og overalt ellers, slik at de blir hjernevaska på denne kommandoen. Da kan jeg bruke den når jeg vil ha kontroll på F og E. De får heller ALDRI gå ut av denne posisjonen uten at jeg har gitt mitt «fri-signal» , som er «værsågod».

Vi trente på å stå i ro ved siden av ungene som sparka fotball

F og E måtte holde seg i ro mens jeg hadde en liten pustepause. Vanskelig for Fant.

De måtte ta en fellesdekk utenfor Teknisk Museum.

Det klarte de veldig bra. De fikk ingen belønning eller tilsnakk, og de lå i 2,5 minutt. Litt over på skinka, men nå var kriteriet mitt «TID» og ikke at de skulle ligge i helt riktig posisjon.

 

Jeg er egentlig ganske fornøyd med denne dekken. Like bak meg kom det nemlig et langt godstog dundrende forbi, og jeg trodde et øyeblikk at de ville sette seg opp pga alt bråket, men det gjorde de neimen ikke, gitt.

Vi satt også utenfor Teknisk Museum en liten stund, men gikk da Fant så små spurver som flaksa og kvitra og han begynte på jakthylene sine. Det er nemlig ikke like morsomt når folk tror at jeg mishandler lille gutten min.

 

Ellers litt «kontakt-trening» utenfor bilen, også når andre hunder passerte. Gikk ikke så aller verst. Lneføring, stå under mars, dekk fra holdt på begge to. Belønna med goddis og drakamp, det liker Ebbie. Fant ville aller helst jobbe for goddisen, og da var det det han fikk i dag.

Et par timers venting i bilen mens jeg jobba litt, og deretter hjem for å slappe av litt.

I kveld har jeg vært på besøk hos Birgitta, Tutta, Tia og valpene. Herlig, de begynner å bli store og kommer seg ganske bra rundt på egen hånd nå.

Her er noen bilder:

 

Verdens blideste Tia-mor blir nok litt sliten av all sine små. Da er det godt å kunne strekke seg ut og hvile sin vesle kropp.

Vi sees lørdag, Birgitta. Det er så morsomt å se hvordan du koser deg med de små søtingene!!

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

3 kommentarer om “Trening, Teknisk Museum og valpebesøk!!”

 1. Så søte valper, gleder meg til å hilse på dem når vi kommer hjem! 😀 Kult bilde, der den brune spiser opp hodet til den ene valpen… 😉

  Den 1-2-3 regelen din er smart. Det blir jo nesten sånn som jeg lærte Marko med lyden på flexibåndet hans. Nå lyden kom, betydde det at båndet tok slutt… 😉

  Idag har Thomas og Arne dykket, skal oppdatere bloggen nå!
  Kjakji ❤

 2. Dere er så flinke Hilde, og jeg plukker opp veldig mange gode tips (nå gjelder det altså bare å sette dem ut i livet – DER skorter det litt…. desverre).

  Valpene var jo aldeles nydelige. De har blitt så store siden jeg så på bilder av dem på bloggen din sist. Sukk, sukk, sukk:o)

  Ha en fortsatt god helg på deg:o))

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.