«Hjelpehunder» og litt lydighet/HTM

Helga gikk fort, den, her på Solbu! Arne og jeg hadde masse å gjøre, vi skulle rydde og ordne i hagen. Arne hadde felt noen trær da vi var her sist. Disse skulle nå kvistes, sages opp i passelige vedstykker og kløyves.

Fant elsket at trærne lå nede på bakken, for da kom jo alle luktene fra fuglene helt nærme.

 

Ebbie ville gjerne hjelpe Arne litt. Kjempegod hjelp, dette.

 

Fant var med uti vannet da Arne saget og dro opp vier etc fra vannkanten.

 

Ja, de hjelper virkelig til, disse to små. Det er egentlig aldri en kjedelig stund når Fant og Ebbie er tilstede. De hadde noen løperunder etterhverandre, også. Da gjaldt det å søke tilflukt ett eller annet sted, ellers kunne en bli sprunget ned.

Vi hadde besøk også, bla av en gutt på snart ni år. Fant bjeffet litt da han kom, men så ble de kjempevenner. Marius ville nemlig være med ned til vannkanten og plaske litt og å kaste småsteiner ut i vannet til Fant. DET var en tøff gutt, synes Fant.

Vi drev på til kl halv ti søndag kveld, da reiste Arne hjem alene. Han hadde satt igjen en bil her oppe sist. Jeg hadde, (som vanlig – ikke le nå), tenkt å reise hjem søndagen, men da det blei så seint, orket jeg ikke. Nå reiser jeg hjem tirsdag morgen, istedetfor!   😉

Litt lydighetstrening innimellom er det blitt:

 • Fri ved fot.Veldig små strekker med ofte klikk/belønning.
 • Stå u. marsj. Hele øvelsen, men jeg avslutter ikke med «sitt», men at jeg stiller meg inntil henne.
 • Dekk u. marsj. Kun første delen, med vekt på ned-dekket.
 • Frivillig utgangsstilling. Ebbie sitter en stund med kontakt, før jeg kaster belønningen litt fra meg. Da kommer hun inn i u. s igjen. Nå er problemet at hun noen ganger går for lang runde bak meg, før hun kommer inn igjen. Det er noe å jobbe med hele tida!!

Heelwork To Music. POSISJONER:

 • Front: her er jobben å få henne i helt riktig posisjon. Vi står stille.
 • Høyre. Hun står ved mitt høgre kne, med sin høgre skulder. Hun blir belønnet for å stå stille der, for at hun skal «kjenne» posisjonen. Deretter rygger jeg noen få meter, mens hun blir ledet litt av håndtarget. Den skal snart bort.
 • Fot. Som under lydighetstreningen
 • Mellom. Ny posisjon. Hun står mellom beina mine, med skuldrene sine i høyde med mine knær, med ansiktet i retning framover.  Blir belønnet i denne posisjonen noen ganger, før vi går noen få skritt framover

Freestyle, som skal binde disse posisjonene sammen:

 • Åttetall mellom beina mine.
 • Slalom
 • Snurr, høgre og venstre side.

Jeg jobber ikke så mange minutter i slengen, men tar noen økter innimellom. Jeg har alltid klikker og frolic i lomma, og benytter meg av små øyeblikk når jeg har tid.

I dag skal jeg sjekke ut CD ene mine som jeg har i bilen, for å finne en sang som Ebbie og jeg kan bruke. Det er ikke like enkelt å finne en med riktig rytme som er god å gå til for oss, samtidig som den skal svinge litt. Forresten, det blir nok et spor og en tur i Ljøtelende på oss, også.

Fant har ikke trent så mye, men litt enkel freestyle innimellom, har vi gjort. Han har nemlig levd i vannet, gravd etter mus og sprunget etter småfuglene i hagen her. Men sååå trøtt blir han etter en lang dag ute. Våt, møkkete, kald og trøtt, da er det godt å kunne ligge i stolen til mamma med et pledd over seg.

 

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

3 kommentarer om “«Hjelpehunder» og litt lydighet/HTM”

 1. Så morsomme bilder! 😀 Flinke hjelpere dere har! 😉
  Jeg tror ikke du kommer hjem igjen før onsdag eller torsdag. 😛 Du har alltid en unnskyldning for å bli lenger på favorittstedet ditt…

  Kajkji ❤

 2. Fantastisk det der bildet av Ebbie som må inspisere det som skjer; det er vel så nært Arne, veden og motorsaga som hun kommer det der LOL. Typisk collie (Fant også ser jeg); mine skal også hjelpe til noe veeeldig når jeg holder på med ting 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.