Spor, freestyletrening og litt til!

Fredag hadde jeg HELT fri, og hadde derfor bestemt meg for virkelig å nyte dagen. Hva gjør jeg en slik dag, da? Jo, hundene ble bare luftet i hagen, før jeg reiste til Pålsbudammen. Der la jeg et spor hver til hundene. Det var lenge siden vi hadde gått spor, men jeg merket at både Fant og Ebbie visste hva vi skulle gjøre.

Fant gikk sporet sitt først. Han var kjempeivrig, som vanlig, la seg i selen og dro i veg.

Jeg hadde ikke lagt helt spisse vinkler, men svingt litt rundt i terrenget. Fant var faktisk ganske så nøye da han sporet og hadde ikke store utslag. Jeg måtte bare holde han igjen et par ganger, da han i sin iver «glemte» at et spor ikke går rett fram hele tida!!

 

Det ligger alltid goddis i ei skål i sporlutt nå. Fant spiser og koser seg, men skulle nok aller helst ha fortsatt å gå. Han elsker å gå spor, den gutten! 

 

Så var det Ebbie sin tur. Hun kom ut av bilen med en kjempeforventing, så jeg. Hun vet nå hva som skal skje, hun elsker leika si som ligger i sporslutt. Det var nok den hun hadde i tankene da hun gikk sporet sitt.

 

Hun gikk kjempebra og logret. Det har jeg egentlig ikke sett så mange gangene før. Jeg hadde laget litt «mykere» vinkler til henne, også, og hun gikk dem kjempefint. Et par av dem jobbet hun litt i, ellers klarte hun seg bra. Hun tok leika på overværet da vi nærmet oss slutten, men jeg tvang henne til å gå den siste vinkelen før hun kom til sporslutt.

Leik og morro!!! Yeah!!

Arne kom til Solbu fredag ettermiddag. Tenk, ei heil helg sammen – det har vi nok ikke hatt på ett års tid, tenker jeg. Vi hadde 1,5 ukes ferie sammen i sommer, men helgefri sammen, nei det er vi ikke bortskjemte med.

Vi har trent teknisk lydighet og rally-lydighet. Her er det venstre vendinger vi legger vekt på. Ebbie og Fant trenger litt trening på det, begge to. Ellers går det i freestyle: poteløft, bukke (Ebbie mest, Fant kan dette), slalom og åttetall uten håndtarget, og litt rygging mellom beina mine .

Lørdag la jeg et spor til Fant og Ebbie rundt Solbu. Jammen var de flinke nå også. De gikk med stor forventning, logrende haler, snuta godt ned i sporet (fuktig og «lavt» underlag) og med en stor forventning til sporslutt. Morsomt!!

Ellers har vi hatt mye besøk, både fredag kveld og hele lørdag, egentlig. Slik oppfører Fanterampen seg når vi får besøk:

  • Ukjente, de han ikke har sett før: bjeffing en stund, snusing og deretter går han litt fram og tilbake til gjesten. Er de rolige, setter han seg foran dem og vil bli kost med. Jeg tenker litt «skrekkblandet fryd», egentlig, og så går han og legger seg.
  • De han har sett noen ganger før: en liten bjeff (noen ganger ingen i det hele tatt), deretter snuser han på dem, sitter litt hos dem, før han legger seg stille og rolig ned.
  • Når det kommer kjentfolk: han blir så glad at han hopper opp og ned og piper av glede. Da er det viktig at sokken eller noe annet mykt ligger klart, slik at han kan bære det i munnen og roe seg lit ned. Det blir liksom som en «smukk», en trøst og en hjelp til å roe ned stresset han føler.

Når vi får besøk av folk som Fanterampen ikke kjenner, forteller jeg dem alltid at Fant ikke er en slem hund. Han biter ikke (det er jo det folk er redde for), de skal bare ikke bry seg om han og så går bjeffingen over etter en liten stund. 

Vi klapper ikke eller bøyer oss over en engstelig hund, vi smiler ikke til den eller strekker hendene ut mot hunden. Vi går ikke rett mot den heller eller løfter hånda over nakken for å klappe den. Tenk hvis folk hadde visst dette, og også andre ting som stresser en engstelig hund.

En engstelig/stresset hund kan ikke straffes, da blir det situajonen bare verre og vanskeligere for hunden. Neste gang hunden kommer i den samme situasjonen, kommer de samme følelsene fram, stresset er høyt oppe med en gang og vi er kommet inn i en ond sirkel. Selvtillit, trygghet og at jeg (sjefen) ordner opp, er stikkord for en slik hund. En hund som ikke takler forkjellige situasjoner, skal slippe å ta ansvar selv, men vite at jeg som en god sjef, ordner opp for den.

 Jeg kunne skrevet mye mere om dette, men dette er bare noen tanker jeg har gjort meg akkurat nå når jeg sitter her og skriver.

Husk at det er ENKEL innføring i Rally-lydighet på Låplassen mandag, fra kl 18-20. En liten «avgift» betales ved oppmøte.

God søndag ønskes dere alle, fra oss på Solbu!!

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

2 kommentarer om “Spor, freestyletrening og litt til!”

  1. Her var det fine bilder! Og som snusken koser seg med belønningen sin i sporslutt 😀
    Og fine pomsen på det siste bildet. Han er virkelig hjertbarnet ditt han! ❤
    Er jo ikke noe vondt i han, stakkars fant er jo bare redd og engstelig. Sååå bra for han at han har havnet her hos oss, tenk hvordan han hadde hatt det om noen andre hadde kjøpt han!? Lurer på om søskenene hans også er sånn…
    Kos dikkon videre på hytta! Kjakji ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.