Cesar Milan

Nei, dette er ikke en ny diskusjon om den ovennevnte herremann, men en liten refleksjon over opptredenen hans på frokost-tv fredag morgen. La meg med en gang si at jeg ikke liker mange av de måtene han trener hundene på, men det skal jeg ikke komme inn på her.

Noen av de tingene han pratet om i dag, var:

 • Viktgheten av å kjøpe hund utifra vårt aktivitetsnivå og hvor mye tid vi har til trening av hunden osv. Altfor mange kjøper hund utifra hvilken rase de liker best, som ser fin ut, om de er lettlærte osv. Jeg har mange på kurs som dessverre ikke har satt seg inn i hvilken rase de har kjøpt, og de skjønner derfor ikke hvorfor setteren deres springer etter fugler. Jeg har mange eksempler på dette. Hvor stort aktivitetsnivå har denne rasen? Klarer jeg å gi den det hunden det den trenger? Hvorfor bjeffer hunden min så mye? Kanske har du nettopp kjøpt en hund som har som sin opprinnelige oppgave å varsle/bjeffe? Tenk på alle hunder som blir omplassert fordi en i familien er «allergisk». Det er nok mange feilkjøp av hund som skjuler seg bak denne diagnosen.
 • Seperasjonsangst. Hunder er flokkdyr, og har det ikke «i seg» å være alene. Her må hundene trenes. Fysisk aktivitet, feks å bære kløv, gi dem en oppgave, ikke bare rusle en tur mens eier henger etter i bånd. Når hundene har fått jobbet skal de sove, det er da vi skal gå fra dem. Kun for en liten stund og deretter økes tiden. Når vi kommer hjem igjen, skal vi ikke kaste oss over dem og susse og herje, men vente til hunden er i ro før vi gir dem oppmerksomhet. Helt sant, altfor mange rusler bare rundt og glemmer at hundene vil ha oppgaver og en jobb å gjøre. Mental trening, vet dere. Jeg prater masse om dette på mine kurs.Tren lydighet noen minutter et par-tre ganger på hver tur. Jeg pleier også å si at «ro gir tilgang til goder, hopp og sprett gir dem ingenting». Altså: vent med oppmerksomhet til hunden er falt så mye til ro som mulig. Da kan vi hilse og prate med hunden.
 • Hunden kan godt sitte i sofaen osv, men det er vi som innbyr/gi tillatelse til den om at det er lov. Dette vet mine hunder, de sitter og venter: sier mamma «værsågod» eller sier hun «gå og legg deg». Jeg bestemmer altså, og det er aldri noen problemer med det. Når jeg sier dette til mine «elever», får de en aha-opplevelse. De har nemlig hørt at hvis hunden først har fått lov til å ligge i sofaen er det «gjort», liksom. Helt feil, etter min mening. Jeg bestemmer om og når hundene mine får lov. Det samme gjør jeg også inn/ut av dører, inn/ut av bil osv. Det faller seg til slutt helt naturlig og er ikke noe stress fra min side. Det er veldig behagelig å ha hunder som ikke trenger seg ut av bilburet sitt, døra hjemme osv. Det å vente på et «værsågod/fri» signal, lærer hundene også selvkontroll, noe som er viktig. Jeg bestemmer når/hvor/hva hundene skal få lov til og tilgang til.
 • Han sa også at han har sin metode å trene hunder på, og at det er mange andre måter og mange andre hundetrenere som har sine måter å trene på. Helt enig, det er mange flinke hundetrenere rundt om og mange metoder å benytte seg av i treningen. Det er viktig å finne den metoden som virker for meg og hunden min. Hundene er forskjellige og derfor er det viktig å ha kunnskap nok og å kjenne til flere måter å trene inn feks. nye øvelser på, eller hvis det bare gjelder hverdagslydigheten. Det som er litt skummelt synes jeg, er at det er så mange uerfarne hundeeiere som sluker det han gjør rått, fordi de ser at han lykkes med hundene. Jeg sier alltid på kurs at det er viktig å gå på flere kurs, for flere instruktører, ta med deg det som du synes er bra og som fungerer for din hund. Ikke gjør noe med hunden din på kurs, hvis du ikke er enig, men spør om instruktøren har en annen metode du og hunden din kan benytte deg av.

Dette var noen tanker jeg fikk fredag formiddag, her jeg sitter forkjøla og tett i «pappen». Det er altså mange ting som jeg er enig med Cesar Milan i, men mange ting jeg ikke liker i det hele tatt. Jeg tar til meg det som virker fornuftig og lar de tingene jeg ikke liker gå rett ut av hodet mitt. Nå blir det spennende å se hvor mange som kommer til å møte opp på showet hans i mai. Jeg har ikke tenkt å gå dit, mest fordi jeg har endel planer utover våren, men jeg skal vel aldri si aldri.

 

7 svar til “Cesar Milan”

 1. Enig i det du sier, men må kommentere en ting. Å begynne å trene en hund med separasjonsanst med å gå fra den en halv time? Litt drøyt..
  Ellers mye bruk av et annerledes språk. Calm submissive, energier osv. Men greit nok 🙂

 2. Jeg er helt enig med deg, Nina, om at en halv time er altfor lang tid til å begynne med. Derfor skrev jeg «kun for en liten stund», og ikke den halve timen som han sa på tv. Han er»god» på ord og utrykk, ja! Det er nok noen som lar seg imponere over det, vil jeg tro.

  Jeg ser at det ble en livlig diskusjon på bloggen din. Ganske morsomt at så mange bryr seg, men ikke overraskende, nei.

 3. Det folk ser er mannen som snakker om å gå turer med hunden og utstråle rett energi. De ser ikke alt det andre. Og hvem vil ha en Calm SUBMISSIVE hund uansett?
  Litte får forresten hoppe opp i sofaen uten å spørre han da – så gal er jeg!! 😉 Men, bare på teppet med det med pels å gjøre, ikke dominans, lederskap og alt det der 😉

 4. Jeg kunne ikke vært mer enig med deg jeg Hilde! Når jeg får ny hund (ikke at det skjer så ofte da;o) så begynner jeg forsiktig for å si det mildt. Jeg unner meg en tur på do alene, også øker det på etterhvert.

  Cesar Milan er Cesar Milan og han sendes vel ikke på direktesendinger heller… Det er innmari viktig å plukke ut det man synes har litt vett i seg også la resten fare.

  Nå har jo jeg funnet «min» trener, og noe av det beste er at vi kan utveksle meninger og at man ikke føler seg fullstendig dust hvis man gjør noe galt eller ikke lykkes, først da tror jeg man «tør» å spørre og «tør» å faktisk være litt dust og be om hjelp (og ta i mot).

  God bedring med «pappen» din. Ta deg et glass med antioksidanter i kveld:o)

 5. Syntes det var bra at for det meste sa fornuftige ting denne gangen 🙂
  Men han vet kanskje ikke at det er andre ting enn manglende aktivisering som kan utløse seperasjonsangst. (Du vet Ellie som løper i skogen hele dagen og så får mentaltrening på kvelden, og likevel ikke kan være alene..)
  Derfor er jeg veldig enig i det første punktet hans, vite hvilken hund man kjøper seg – og også vite hva man skal kreve av en oppdretter. Hvis ikke oppdrettere som avler på mentale brister hadde fått solgt valpene sine, hadde vi kun sittet igjen med de feilene i hundene våre vi hadde klart å lage selv. Og det tror jeg ofte ikke hadde vært halvparten så alvorlige problemer.. det hadde vært deilig!

 6. Godt å lese, Hilde. Det er interessant å se på Cesar Milan, men jeg tenker rett som det er at nei, det kan ikke være så bra, vel. Og det er jo mye for tv-show. Men det du trekker fram her og kommenterer, er kjempeviktig. Mange ferske hundeeiere ønsker seg nok en koselig og lydig hund, men har ikke tatt inn over seg at det er en del forutsetninger og en del arbeid som skal til for å komme dit.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.