Mental trening!

Mental trening er viktig for hundene våre. Det gir dem selvtillit, de blir slitne, de blir glade, de blir rolige og fornøyde, og vi får behagelige og lettere hunder å ha i hus. I tillegg får vi bedre kontakt med hunden vår og vi blir en ressurs for den. Hunden vil ønske å være sammen med oss, fordi vi gjør morsomme og givende ting sammen. Vi blir ikke bare en eier som henger etter i bånd, på de daglige turene vi tar sammen. Hunder som har atferdsproblemer, er stresset osv., vil veldig ofte bli roligere og lettere å ha med å gjøre, når de er slitne i hodene sine. 

«Kom igjen da, mamma!!! Jeg vil TRENE».

Jeg ser også at hundene mine har mye humor i seg. Jeg ler masse av dem og leker mye med dem.
Hva som er mental trening, kan være så mangt. Det kan feks være:

 • Lydighetstrening, moment og øvelser. 
 • På tur: hoppe opp og ned på stubber, gå under greiner, balansere på en stokk osv. Ikke bare la hunden gå løs og ordne opp på egen hånd. Vær en ressurs for hunden din på tur, da vil du merke at du får bedre kontakt med den ute, og at det kan bli lettere å få en god innkalling feks. 
 • Freestyleøvelser, snurr, poteløft, spille død, hoppe gjennom eller over noe osv.
 • Trene kunster inne, lære å åpne/lukke skuffer, rydde leker osv
 • Rally-moment.
 • Apportering.
 • Finne godbiter/gjenstander osv som du gjemmer i huset.
 • Godbitsøk ute.
 • Sitt/bli ved fotgjengeroverganger.
 • Ro trening utenfor en butikk, på en benk i parken, på en bussholdeplass …
 • Finne noen som har gjemt seg, både inne og ute. 
 • Gå spor
 • Trene feltsøk 

Mange av disse tingene kan trenes inne, en trenger altså ikke kle på seg og gå ut for litt trening. Det er også lettere å trene inn nye øvelser inne, for der er forstyrrelsene mindre, og godbitene trenger ikke være så gode. Legg også inn noen minutters ( 3 – 5 minutter) trening et par ganger på morgen – og kveldsturene dere går. På den måten får hunden brukt seg både psykisk og fysisk på tur. Kjempesmart.
De «gode» godbitene skal spares til vanskeligere situasjoner og treningsmiljø som er verre for hunden å jobbe i. Husk at hunden skal tenke mest mulig selv. Ikke led og lokk så mye, for da er det du som tenker og jobber, mens hunden bare blir passiv og venter på å bi vist hva den skal gjøre. Hunden må jobbe og tenke selv, for å bli mentalt sliten.

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

5 kommentarer om “Mental trening!”

 1. Jeg har et tips! Det hender jeg ikke er så god på å bevege meg, gå lange turer osv Dachs trenger utfordringer å få bruke talentet sitt. Jeg har flere like cd-cover, en av dem legger jeg blod eller godbit. Strør dem rundt på gulvet, og hunden bruker nesen for å finne den rette.

 2. Kjempeflott, Kristin, takk for et supert tips. Det er en flott aktivitet når en ikke er så veldig mobil, og fin mental trening for et lite hode!

  Det minner meg litt om noe jeg gjør av og til. Jeg finner fram 4-5 eggeglass, jeg snur dem på hodet og inni ett av dem, legger jeg en godbit. Da skal hunden lukte seg fram til riktig eggeglass og deretter velte det for å få spist det.

  Jeg håper det går bra med deg og Sissi?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.