Nydelig dag, med innlagt trening!

IMG_4415

I dag var det en utrolig flott dag her hos oss. Jeg tok med meg alle hundene, reiste inn i Maridalen og fant et sted hvor vi kunne komme oss ut på Maridalsvannet. Hundene synes det var kjempegodt å få strukket på beina og de sprang så godt det lot seg gjøre i snøen på isen.

IMG_4399

Jeg pleier alltid å trene litt på tur, og i dag hadde jeg bestemt meg for å trene på innkalling. Trening må forberedes , derfor hadde jeg kuttet opp pølser, ost og rester av en kyllingkjøttkake før jeg reiste hjemmefra. Hundene må ønske å komme til meg og jeg må være mere fristende enn det som er rundt i miljøet. Da nytter det ikke å belønne dem med tørrfor og annet som hundene ikke synes er så fristende og godt. Særlig vanskelig er det med Fant, for han er en støtende og apporterende fuglehund, og han har et særdeles godt utviklet jaktinstinkt. Det nytter ikke å vifte med tørrfor hvis han kommer på sporet av en fugl i nærheten av oss og jeg da roper på han.

IMG_4402

Jeg benyttet enhver anledning i dag, til å rope innkallingslyden min, når hundene snudde seg frivillig mot meg eller når de var på veg mot meg. Jeg visste at de da ville komme helt inn til meg , og det er det innkallingen går ut på. Hundene skal helt inn til meg, de skal ikke stoppe et par meter fra meg. Når jeg belønnet dem, kastet jeg noen ganger godbitene bak meg, slik at de måtte springe forbi meg. Noen ganger kastet jeg godbitene på bakken nærme beina mine. Da tok jeg dem lett i halsbåndet og slapp dem med et «værsågod» signal, ellers så lekte jeg med godbitene i hånda, før de fikk belønningen. De skal lære seg å bli litt inne hos meg, og ikke bare «hente» en godbit for så å springe i full fres bort fra meg.

I tillegg trener jeg alltid «sitt/bli» med hundene og «dekk/bli». Det er viktig at hundene mine kan sette seg og bli der når jeg ber dem om det, for det gjør det enklere å ha med seg alle tre samtidig. Kontroll er viktig!

IMG_4412

Noe annet som jeg også trener på i hverdagen, er at de skal kunne gå fint i bånd på tur sammen,  alle tre. Begynner en å dra, drar gjerne alle tre og da henger jeg etter dem som et slips. Det går jo ikke ann.

Det jeg derfor har gjort endel ganger i vinter, er at jeg har gått med to og to hunder samtidig. Jeg har bedre kontroll under treningen da, og jeg får trent som jeg vil.  Jeg veksler på hvem som går sammen, og jeg bruker alltid  like god belønning når jeg trener på denne øvelsen, som når jeg trener innkalling med dem. Jeg belønner mye og ofte og setter på kommando hver gang hundene går slik jeg ønsker at de skal gå. Jeg korrigerer (jeg er IKKE glad i det ordet) aldri under «går fint i bånd trening». Hvis det skulle bli nødvendig å gjøre det, er det fordi jeg er altfor seint ute med å belønne rikitg atferd og at jeg trener for dårlig.

Jeg klarer ikke å trene med dem en hel tur, det blir altfor slitsom for både hundene og meg. De får derfor mitt frisignal «værsågod», når de kan få gå og snuse som de selv ønsker.

En ekstra effekt som kommer av det å trene på tur, er at hundene blir mye mere mentalt slitne. Mental trening er viktig for hundene våre. Selvtilliten øker, de blir fornøyde og også lettere/roligere å ha i hus. De som kanskje kan ha litt vanskelig med å roe seg inne, har stort utbytte av å bli trent mentalt ute på tur.

IMG_4433

Det å kombinere tur og trening, gir altså flere fordeler for både hund og eier. Det er jo så morsomt for oss som trener med dem også, å se hvor ivrige hundene er og også at de blir så fornøyde, glade og at de (forhåpentligvis) blir flinkere og flinkere. Det er ihvertfall målsettingen som jeg har med denne hverdagstreningen min.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.