Shaping, morsom trening.

De siste dagene har jeg vært litt giddalaus og ikke orket å lage treningsplaner til hundene. I stedet for, har jeg latt hundene tenke selv og finne ut hva de får belønning for. Når de skjønner det, repeterer de øvelsen for igjen å få en belønning. Det er viktig at hundene liker belønningen de får, ellers vil de ikke bli så ivrige til å trene.

Jeg har hunder som klarer å tenke selv. De står ikke passive og venter på at jeg skal vise dem hva de skal gjøre, men de finner selv på noe å gjøre som jeg gir dem en belønning for.

Fredag kveld satt jeg meg ut på trappa med masse godbiter og ventet ut Pia og Ebbie. De så på meg og jeg så på dem. De er gjerne litt utålmodige når vi skal trene. Når de ikke fikk tegn eller kommando på hva vi skulle trene på, begynte de å tilby atferder selv – og jeg belønnet dem med en gang de startet. De rygget, hoppet, snurret og bukket. De tråkket på skoen min, de trampet på trappa og de sto helt stille med kontakt. Jeg klikket og belønnet for all initiativ.

Noen ganger måtte de gjøre flere øvelser etter hverandre for å oppnå belønning. Da ble det gjerne å bukke, rygge og snurre. Ebbie bukket, dekket og hoppet opp fra liggende + at hun rygget etterpå. Da måtte jeg le litt. Jeg belønnet henne ganske så bra, og da gjentok hun denne kjeda. Pia hadde en kjede som så slik ut: bukke, rygge og hoppe. Deretter kom hun inn til meg og sto helt stille med kontakt. Det er veldig morsomt å se at hundene  tenker og at de finner ut at de kan styre treningen selv for en stund.

Det som er viktig for meg og hundene når vi trener shaping, er at jeg har et «frisignal». Da betyr det at vi er ferdige med shapingøkta og at hundene skal slutte å tilby atferder. Hvis ikke de får sitt frisignal, vil hundene mase og mase for å fortsette treningen og det vil jeg ikke at de gjør. Når frisignalet er gitt, er det jeg som forteller hva vi skal trene på og hundene jobber med «mine» oppgaver. Fredag ble det et godbitsøk i hagen etterpå, og da var de trøtte og slitne resten av kvelden.

Det at hundene kan tenke selv, er veldig fin mental trening. Jeg synes også det er fint at hundene kan vise eget initiativ og ikke bare er passive deltagere i treningen.

RIKTIG GOD HELG!

 

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.