3. desember. Håndtarget som innkallings-signal, del 2

Å SETTE KOMMANDO PÅ INNKALLINGEN.

Når hunden kommer hver gang og berører hånda di kan du begynne å sette på innkallings-kommandoen. Husk at det å vise frem hånda, allerede er et innkallings-signal.

Velg et signal (et ord, en lyd) som du vil bruke som kommando på innkallingen din.

  • Start med å ha hunden foran deg, vis håndflata til hunden og si kommando-ordet når hunden berører hånda di. Du starter altså helt fra scratch igjen, men nå med en kommando når hunden toucher hånda di. Gjenta dette noen ganger. Belønn i hånda som hunder din berører.
  • Så går du over til å belønne med å kaste belønningen tre-fire meter fra deg. Vis håndflata til hunden og når den er på vei inn til deg (i bevegelse mot deg), sier du kommandoen som du har valgt. Vent til hunden kommer inn og berører hånda di, så kaster du belønningen noen meter fra deg igjen. Gjenta noen ganger.
  • Løft hånda igjen mot hunden og si kommando-ordet akkurat i det du ser at hunden skal til å springe mot deg og hånda din. Belønn som ovenfor. Repeter noen ganger.
  • Siste trinn er å løfte hånda mot hunden og si kommando-ordet før hunden har begynt å komme inn til deg. Gjenta noen ganger. Ser du at det blir vanskelig for hunden å komme nå, går du litt tilbake i treningen.
  • Test kommandoen i gradvis vanskeligere situasjoner og på alle de plassene som du ønsker at kommandoen skal «sitte».

 

Hvis du må si innkallings-signalet ditt to – tre ganger før hunden kommer inn til deg, er ikke signalet godt nok innarbeidet. Da må du gå tilbake i innlæringen og repetere punktene ovenfor.  Det er viktig at du legger opp treningen, slik at hunden lykkes. Hev kriteriene (gjør det vanskeligere) når hunden er flink, og senk kriteriene (gjør det lettere) hvis hunden ikke gjør som du har planlagt.

Du trenger ikke å sette kommando på innkallingen med håndtarget, men jeg har gjort det med mine hunder. Da blir innkallings-kommandoen forsterket (jeg jobber jo med flere måter å forsterke kommandoen på), og hundene kommer selv om de ikke ser meg og hånda mi.

Når du skal bruke håndtarget som innkalling, må du først få kontakt med hunden og deretter vise frem hånda. Du kan rope hundens navn, eller rope «kontakt-kommandoen» din. Har du gått på kurs hos meg, har vi jobbet med å sette navn på at hunden tar kontakt.

Fanterampen min er nå blitt 12 år og hører nesten ingenting. Nå har jeg virkelig stor nytte av å bruke håndtarget som innkallings-signal. Klarer jeg å få kontakt med han (jeg roper navnet hans ganske høyt) og vil at han skal komme inn til meg, viser jeg bare hånda mi og så kommer han. Jeg vinker litt med hånda også, slik at han lettere skal se at jeg viser frem hånda.

Husk at du må tilby hunden en kjempegod belønning, ikke bare en liten godbit, når du trener innkalling. Det skal lønne seg for hunden å komme til deg.

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.