Tips til trening med en urolig/stresset hund.

Jeg skriver en slags julekalender v. Nesbyen Hundeskole. Dagens innlegg i den er dette: 

Her er noen  tips til hvordan du kan dempe stress i en urolig hund:

 • Tren inn et belønningssignal/klikker, slik at du lett kan veilede hunden din. Det skal alltid komme en belønning etter belønningsordet/klikket og belønningen skal ligge i lomma, og ikke holdes i hånda. Hunden skal jobbe, selv om vi ikke har synlig belønning.
 • Ikke kast leker, baller eller pinner til hunden. Sett fra deg hunden og legg ut lekene. Gå tilbake til hunden og be den om å søke etter dem. La hunden søke selvstendig og ikke hjelp den. Hvis hunden ikke finner det du har lagt ut, gjør det ingenting. Det er søket og jobben (den mentale treningen), som er det viktigste her.
 • Mental trening. La hunden få oppgaver som den skal løse selv. Ikke hjelp den, den skal bruke hodet sitt og finne ut hvordan den kommer fram til målet selv.
 • Legg spor til hunden. Gå på kurs eller ta privattimer, slik at du lærer deg hvordan det skal gjøres.

Her er det min Fant som går spor. Han elsker det og blir så sliten og fornøyd etterpå.

IMG_9709

Her er en hund på et av kantarellsøkkursene som jeg holder. Kantarellsøk er kjempemorsomt!

P1020060

 • Tren søk. Kast godbiter i hagen eller gjem dem inne i huset. Legg dem både høyt og lavt og la hunden få jobbe selv. Lær deg hvordan du kan trene søk med hunden ute på tur. Gå på kurs eller ta privattimer.
 • Tenk RO i alt du gjør. Belønn med godbiter og ikke med heftig lek. Ros med lav og «myk» stemme, ikke rop høyt eller f.eks vift med armene og rusk heftig i pelsen til hunden.
 • Tren inn en alternativ atferd istedtfor den atferden du ikke liker at hunden gjør. Med det mener jeg den atferden som du gjerne står og sier «nei, nei» til. Feks: istedetfor at hunden hopper på besøkende, tren på at hunden skal sitte. Istedetfor å dra i båndet, trene på at den skal gå med slakt bånd. Istedetfor at hunden nistirrer og drar mot andre hunder, snu rundt og øk avstanden og tren på sitt/bli, kontakt og ro.
 • Masser hunden din og finn ut hva som gjør at den slapper av. Ta med deg dette ut der du trener, og jobb med avslapping der hunden din trenger å trene på ro.
 • Jobb på så god avstand,  at hunden klarer å fokusere på deg. Får du ikke kontakt med hunden, må du øke avstanden.
 • Å spise godbiter virker dempende på en stresset og urolig hund. Jobb derfor på så god avstand at hunden klarer å ta godbitene som du tilbyr den.
 • Ikke la hunden stå i stramt bånd og søke mot andre hunder, mennesker eller annet som hunden blir opphengt i. Rygg bakover helt til hunden slipper fokuset på omgivelsene og klarer å ta kontakt med deg. Da sier du belønningsordet ditt/klikker og belønner for det. Fortsett på denne avstanden og tren kontakt. Belønn ofte og med gode godbiter. Ikke lek med hunden.
 • Pass på at du øker kriteriene når du trener. Mange hunder blir frustrerte hvis de oppfatter treningen som kjedelig og vil da gjøre atferder som gir den en reaksjon fra hundeeier. Dette kan f.eks. være å «ri» på hundeeier, bite hundeeier i armen, hoppe opp, bite i bånd og bjeffe. «Negativ oppmerksomhet er bedre enn ingen oppmerksomhet».
 • Det er ikke bare lydighetsøvelser som er «nyttige» å trene på for en reaktiv hund. Det viktigste er at hunden får brukt hodet sitt og tenkt selv. Det å trene triks er veldig ofte morsomme og fine øvelser, og det er også artig for oss som hundeeiere å jobbe med triksetrening. Hva med å lære hunden din til feks. å søke etter kantareller eller nøklene dine?
 • Finn trening som motiverer deg som eier, da vil motivasjonen smitte over på hunden din, også.
 • Tren mye «sitt/bli». Da får du lettere kontroll over hunden din. Når du føler at du har kontroll, blir du ikke så stresset og hunden din merker at du er rolig og den slapper derfor lettere av. Pass på avstanden her, slik at du jobber på så lang avstand at hunden klarer å utføre øvelsen. Hvis du må mase på hunden din for å få den til å «sitte/bli»,  jobber du altfor nærme det som stresser den. Hunden skal klare å sette seg, når du ber den om det. Belønn ofte, slik at hunden holder fokus på deg og ikke får mulighet til å fokusere på det som stresser den. Belønn gjerne hvert andre – tredje sekund. For å belønne så ofte, er det viktig at godbitene er så små at de nesten svelges rett ned. Godbitene skal ikke være så store at hunden bruker lang tid på å tygge dem. TREN INN ET FRISIGNAL, slik at hunden vet hvor lenge den skal sitte i ro.
 • Stopp treningen før hunden blir demotivert og frustrert.
 • Legg merke til pusten til hunden din. Når den er som mest rolig og hunden ser avslappet ut i munnviken, belønner du den og så kan du begynne å trene mentalt med den.
 • Kjøp adaptil halsbånd og diffuser (til bruk i stikkontakten) og bestill time hos veterinær. Det er viktig at hunden er undersøkt av vet., slik at vi vet at hunden er frisk og at den ikke har smerter av enn eller annen grunn. Smerte er ofte årsak til atferdsending hos hunder.

Skrevet av Hilde.

Forfatter: Hilde

Jeg er veldig opptatt av hunder, hundetrening og hundeatferd. Jeg driver Nesbyen Hundeskole i Hallingdal og Bærum Hundeskole i Bærum. Jeg blir også leiet inn av og til fra andre hundeklubber eller vennegjenger. Da er det gjerne spesielle kurs som de har ønsker om at jeg skal holde. Jeg er utdannet hundespykolog (via IMMI, Sverige), jeg er utdannet freestyleinstruktør + deltatt på teoretisk dommerutdannelse, HMT instruktør og dommer + instruktør og dommer i RallyMix treningsklasse. Jeg holder privattimer og atferdskonsultasjoner. Jeg har en engelsk cocker som heter Fant, han er 12 år. Jeg overtok ei korthårscollietispe 18 januar 2009. Hun er født 31.07.07, på OneWays kennel i Sverige, og hun heter Ebbie (døpenavn Ebonie). Ebbie fikk valper 20. mars 2011 og jeg har beholdt ei lita jente etter henne. Hun har fått navnet Pia. Jeg synes det er kjempemorsomt å trene med hundene mine, og jeg liker å trene variert med dem. Derfor blir det freestyle/HTM, LP, rally-lydighet, spor, søk og rallymix. Ebbie og Pia trener ørlite rundering også, hvis vi får tid til det. Ellers blir det mange, trivelige turer i tillegg. Å trene og å være sammen med Fant, Ebbie og Pia, er det beste som finnes i hele verden.

2 kommentarer om “Tips til trening med en urolig/stresset hund.”

 1. Her var mange gode tips. Har en Shetland sheepdog som er veldig vill og bjeffer når vi får besøk og når vi møter andre hunder på tur. Skal prøve noen av tipsene dine. Tusen takk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s