Allehelgensdag og allehelgensaften (halloween).

Allehelgensdag er søndag, men lørdag ettermiddag tok jeg meg en tur til Haslum Kirkegård.
IMG_4172 IMG_4167 IMG_4165
IMG_4166
Der er graven til mine besteforeldre og onkel Bengt og jeg ville veldig gjerne tenne et lys for dem. Turen lørdag formiddag gikk i Maridalen, hvor jeg tok med meg endel grankvister, som jeg ville legge på graven deres. Jeg pleier å gå på kirkegården hver gang jeg er hjemme på Jar, og graven ble pyntet med røsslyng for lenge siden. Nå la jeg granbaret på plass og tente et gravlys for dem ❤
IMG_4163
Det er utrolig flott å gå tur på kirkegården og så er det jo båndtvang året rundt. Da får jeg ikke løse hunder springende bort til mine, når jeg går på tur. Det er veldig godt, synes jeg.

Fleire tenner lys på allehelgensdag.

SITAT: «Stadig fleire erfarer allehelgensdag som ein viktig minnedag. Mange lever med sorg og sakn. Dei finn trøyst i at lyset skin på grava, seier diakon.

Lystenning på grava kan gje trøyst, håp og ro for etterlatne.

Lystenning på grava kan gje trøyst, håp og ro for etterlatne. Minnemarkeringar for døde er av dei eldste kristne skikkane vi har. Lystenning på graver har vore ein veksande tradisjon i Norge dei siste tiåra.

Dei første sikre tala på dette har vi frå 1991. Då hadde 40% av befolkninga tent lys på ei grav i løpet av siste året. I 2008 hadde denne andelen stege til 59%, fortel forskar Olaf Aagedal».

IMG_4162

Halloween 

Kvelden før Allehelgensdag har også vært en viktig dag i folketroen. På engelsk heter Allehelgensaften «All hallow’s Eve», forkortet til «Halloween». I irsk keltisk tradisjon trodde man at på denne kvelden var skillet mellom vår verden og de døde svakere enn ellers, slik at de dødes sjeler kunne merkes. Fra rundt tusenårsskiftet er Halloween også blitt en folkelig, men kommersielt preget feiring i vårt land, – mye etter amerikansk forbilde. Mange menigheter har også tatt opp tradisjonen og lager arrangementer for barn og ungdom». Sitat slutt.

Det var mange som hadde tenkt som meg lørdag ettermiddag og det var utrolig mange lys som var tent på gravene. Jeg kan ikke huske å ha sett så mange mennesker på kirkegården før, og det var utrolig mange som hadde med seg hundene sine. Det var jo fint, for da fikk vi trent på ro og kontakt med meg, i møte med de fremmede hundene.

Det var ikke mange som hadde tent lys rundt graven til mine besteforeldre/onkel, men det var koselig å se at det lyste på vår grav, ihverfall.

IMG_4176

IMG_4174

Ellers hadde jeg ikke handlet inn goddis til ungene som går halloween her, mest fordi jeg ville være i ro og fred hjemme. Jeg gjorde da som tradisjonen sier at vi skal gjøre: «ønsker du ikke besøk, skal du skru av utelyset, samtidig som at du ikke har pyntet ved døra/inngangspartiet». Det var tydeligvis ikke nok. Noen unger kom opp til døra allikevel, de banket på og ropte: lukk opp døra». Da satte jeg opp ei grind foran trappa, slik at ungene ikke kom til døra.

Nei, jeg er ikke sur på denne nye tradisjonen. Jeg mener dog at når vi først har adoptert en ny tradisjon, skal vi lære alt om denne og følge reglene som følger med. Når de ikke blir fulgt, da først blir jeg sur.

Det er flere og flere for hvert år, som går halloween i nabolaget hos oss nå. Det er jo bare morsomt. Jeg satt oppe på verandaen en liten stund og så på alle de spente, glade ungene som kom gående på småveiene her. Det var flere foreldre som fulgte ungene sine nå, enn det har vært før. Noen foreldre hadde kledd seg ut og noen «bare» fulgte ungene sine rundt. Jeg hørte også at noen foreldre foralte ungene sine at de ikke kunne ringe på hos oss,  fordi vi hadde slått av utelyset. Yessss…. det likte jeg veldig godt. Slik skal det være 🙂

Jeg håper at det blir maaaaaange som kommer til å gå julebukk i romjula. Det er liksom «min» tradisjon. Jeg har mange gode minner fra da vi gikk julebukk som barn. Vi svettet bak maskene, strømpebuksene klødde og koftene gjorde oss varme og svette. Det ble mange appelsiner i kurvene våre, men vi hadde det utrolig morsomt. Slik kommer nok  «halloween-generasjon» også til å føle, når de tenker tilbake på disse opplevelsene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggere like this: